Kunnen jouw maandlasten omlaag?
Met de stijgende huizenprijzen, is de kans groot dat ook jouw woning in waarde is gestegen. Hierdoor wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten. Wie wil dat nou niet?
Renteopslag
Als een bank jou een hypotheek verstrekt, loopt de bank risico. Als jij je hypotheek niet meer kunt betalen, gaan ze actie ondernemen. In het uiterste geval kan een bank dan beslissen om je huis te verkopen. Het kan zo zijn dat de verkoop minder oplevert dan nodig is om je schulden af te betalen. Als je woningwaarde flink is gestegen, wat in de huidige markt vaak het geval is, levert de verkoop wel voldoende op. Hierbij loopt de bank dus minder risico.
Een renteopslag berekent de bank bovenop de hypotheekrente, als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is. Als de waarde van je huis stijgt, verandert dus ook deze verhouding. De renteopslag kan mogelijk omlaag of zelfs vervallen.
Wanneer verlaag je je renteopslag?
Je kunt een verzoek indienen om de renteopslag van je hypotheek te verlagen als de woningwaarde is gestegen. Maar ook als je extra hebt afgelost is het een optie. Vaak is het verlagen van de renteopslag niet mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. Dit omdat er voor deze hypotheken meestal geen renteopslag geldt. Het is niet zinvol om je renteopslag te verlagen als je een (bank-)spaarhypotheek hebt.
Hoe verlaag je de renteopslag?
Elke hypotheekverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verlagen van de renteopslag. Vraag je hypotheekadviseur om te kijken hoe het in jouw situatie geregeld is. Soms gaat het automatisch en soms moet je zelf een verzoek indienen. Er zijn ook geldverstrekkers waarbij verlagen helemaal niet mogelijk is. Houd er rekening mee dat er altijd om een taxatierapport of bewijs van WOZ-waarde gevraagd kan worden.
Zijn er kosten aan verbonden?
Hypotheekverstrekkers passen de renteopslag vaak gratis voor je aan. Schakel je hulp in van een adviseur, dan kun je rekening houden met de kosten voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is. Als je een taxatierapport moet aanleveren, zijn daar ook kosten aan verbonden.